Naujojoje Zelandijoje, vienoje iš mėsos sektoriaus įmonių AFFCO, priverstinai iš darbo buvo atleisti 200 darbuotojų.

Viskas prasidėjo nuo darbuotojų mėginimo pasipriešinti įmonės bandymui galutinai atsisakyti kolektyvinių sutarčių ir leisti darbuotojams dirti tik pagal individualias darbo sutartis.  Pasipiktinusi darbuotojų pasipriešinimu, įmonės vadovybė ėmė grasinti lokautu bei tų, kurie  priklauso profesinėms sąjungoms ir atstovauja darbuotojų interesus, nušalinimu. Įmonės vadovybė paragino darbuotojus atsisakyti su profesinėmis sąjungomis suderėto darbo užmokesčio ir kitų sąlygų.

Net 200 darbuotojų, vienoje iš įmonės gamyklų Wairoa, atsisakė tai padaryti, todėl buvo nušalinti nuo pareigų.

Naujosios Zelandijos Užimtumo teismas nustatė, kad  versdama  darbuotojus pasirašyti individualias sutartis bei atsisakyti profesinių sąjungų, įmonė pasielgė neteisėtai, tačiau konkrečios įtakos toks teismo sprendimas neturėjo.

Savo agresiją AFFCO ėmė didinti gruodžio 14 d., po to kai vienoje iš gamyklų pastebėjo darbuotojus į darbą ir iš jo einančius dėvint profesinių sąjungų marškinėlius. Gruoždio 23 d., du Ragiuru darbovietės profesinės sąjungos lyderiai buvo atleisti iš darbo, fiktyviai argumentuojant, jog šie pažeidė sveikatos ir saugos taisykles, nors iš tiesų ateidavo į darbą ankščiau nei yra jų oficiali darbo pradžia, tam kad pasikalbėtų su kitais profesinės sąjungos nariais ir paragintų solidarizuotis. 

AFFCO/Talleys mėgina sunaikinti kolektyvinius susitarimus ir profesines sąjungas taikydami lokautą, atleidimus iš darbo ir įvairius bauginimus, net gi nurodydami darbuotojams, ką jie turi dėvėti ateidami ir išeidami iš darbo.

Spauskite čia norėdami paraginti TALLEYS nutraukti gamyklos Wairoa lokautą, gerbti profesinių sąjungų lyderius bei profesinių sąjungų teises ir pasižadėti vykdyti sąžiningas derybas dėl kolektyvinių sutarčių!

 

IUF inf.